Το Ψωμί

Ο άρτος ή αλλιώς ψωμί είναι ένα από τα βασικότερα είδη τροφής για τον άνθρωπο. Το ψωμί έχει αποτελέσει τη βάση της διατροφής όλων των πολιτισμών χάρη στα θρεπτικά του χαρακτηριστικά, το χαμηλό του κόστος και την ευκολία εύρεσης και επεξεργασίας των πρώτων υλών του, των δημητριακών. Αποτελέι την βάση της Μεσογειακής Διατροφής, πράγμα που υποδηλώνει την σπουδαιότητά του στο καθημερινό μας τραπέζι.

Άρτος ή ψωμί ονομάζεται το «ευπαθές προϊόν που προκύπτει από το ψήσιμο ζύμης, η οποία αποτελείται από την ανάμειξη σιτάλευρου, βρώσιμου αλατιού και πόσιμου νερού, τα οποία ζυμώνονται με τη βοήθεια μικροοργανισμών που συμμετέχουν στη ζύμωση του ψωμιού, όπως ο σακχαρομύκητας Saccharomyces Cerevisia (μαγιά μπύρας)» (Ávila et al., 2007).

Η πλούσια διατροφική αξία του ψωμιού το έχει κατατάξει από αρχαιοτάτων χρόνων σε ένα από τα πιο απαραίτητα τρόφιμα που παρασκευάζει ο άνθρωπος. Το αλεύρι, που αποτελεί το κύριο συστατικό του ψωμιού, τις περισσότερες φορές προέρχεται από σιτάρι, μπορεί όμως να είναι και από άλλα δημητριακά. Σε αυτή την περίπτωση, το ψωμί καλείται με την αντίστοιχη ονομασία, ανάλογα με το είδος του δημητριακού (π.χ. σικάλεως, καλαμποκόψωμο κ.λπ.). Η διαθεσιμότητα και επάρκεια του αλευριού είναι συχνά ένα σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ζήτημα και αρκετοί πόλεμοι έχουν προκληθεί με αφορμή την έλλειψή του.

Η παραγωγή του ψωμιού, που ονομάζεται αρτοποιητική διαδικασία, χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Η ανάμειξη των υλικών, το ζύμωμα, το γίνωμα και τελικά το ψήσιμο απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από αυτόν που παρασκευάζει το ψωμί ώστε να μπουν τα κατάλληλα υλικά και να τηρηθεί σωστά η συνταγή, ο χρόνος και οι κατάλληλες θερμοκρασίες. Στην Ελλάδα σήμερα η παραγωγή του ψωμιού γίνεται κυρίως σε μικρές μονάδες, φούρνους – αρτοποιεία, πράγμα που διασφαλίζει την φρεσκάδα και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.